Page 12 - NOVY-NORMAL-SOMMELIER.pdf
P. 12

SPECIÁL PRO VINAŘE


        – vám také z poloviny ukáže (z druhé   hodnoty vaší značky. Jaké vlastnosti   kával, to považuji za samozřejmost. Nic
        poloviny to musí udělat dobrá podnika-  mám já, mé vinařství, mí zaměstnan-  dalšího už mi nenabídnete?
        telská, či jen marketingová strategie),   ci? V čem je moje firma (a pod slovem   Třetí část je také velká zábava. V od-
        v čem jste jiní než ostatní vinařské znač-  firma si představte organizaci, ale také   borné hantýrce se tomu říká „definovat
        ky, pomůže vám tedy odlišit se v moři   vinice, lidské zdroje, znalosti a zkuše-  osobnost značky“.
        vinařské konkurence. A odlišit se, být   nosti, kterými disponujete apod.) skvě-  Jde o to sepsat si, jaké vlastnosti by
        jiný než ostatní, znamená přežít.   lá, nejlépe však unikátní? Ten seznam   asi tak mohl mít člověk, který by byl
          Víte, v moři lahví v regálech obcho-  se klidně může jmenovat „V čem jsem   „tváří značky“, tím organismem za lo-
        dů, či v moři konkurenčních webů se   nejlepší, lepší než ostatní“. Sepište   gem. Kdyby se vaše značka stala člo-
        samozřejmě můžete odlišit barvou,   všechno, co vás napadne a co může   věkem, nebo klidně třeba zvířátkem
        obrázkem, písmem, nebo jakýmkoli    mít smysl, i když to zpočátku vypadá   z Ezopových bajek, či pohádkovou
        jiným „výkřikem do tmy“. Ale to, sa-  jako nicotnost či hloupost. Ideální bude,   postavou – která by to byla? Jaké by
        fra, nestačí. Jestli si někdo kupuje víno   když se dostanete k alespoň 10 smyslu-  měla vlastnosti, jak by přemýšlela a jak
        podle hezčí etikety, není to tím, že je   plným položkám. Ale proboha, nepište   jednala? Komu z herců či postav z kní-
        špatným znalcem vína, či lhostejným či   tam takové ty věci, které si o sobě   žek či filmů by se podobala? Zní vám
        dokonce hloupým zákazníkem. Je to   myslí každý, nepište do seznamu slova   to jako hloupost? Není! Značka, dobrá
        o tom, že daní výrobci lahví vína ne-  jako „kvalita“, „tradice od roku 1992“,   značka MUSÍ být vyjádřitelná osobnost-
        dokážou vyprávět příběh své odlišnosti   nebo „péče o zákazníka“. To jsou, pro-  ními charakteristikami, to aby se dala
        tak, aby zákazník věděl: za touhle lahví   miňte, ohraná klišé, která už nic nezna-  jaksi „namalovat“. Nejde o postavu vi-
        se skrývá tato hodnota, za támhletou   menají – protože to o sobě říkají všichni   naře, ani o svůdnou krasavici z reklamy
        lahví tamten příběh, za třetí lahví ten či   a tím pádem už to nikdo nevnímá jako   na víno, jde o to, že zákazník ke znač-
        onen zážitek. V případě, že nevěnujete   hodnotu, jako něco navíc, jako něco,   kám cítí vztah – a vztah může existo-
        pozornost značce, vyrábíte, promiňte   co vás může odlišit. Děláte skvělá vína   vat jen mezi dvěma lidmi, nebo člově-
        mi tu drzost, komoditu. Bez ohledu   světové kvality – no a co? To jsem oče-  kem a předmětem, který je považován
        na kvalitu hroznu, terroir či dobu zrání        NEJCENNĚJŠÍ ZNAČKY SVĚTA V ROCE 2020.
        jde jen o komoditu. Ale víno si přece
        zaslouží víc.                                V PRVNÍ STOVCE NENÍ ŽÁDNÁ VINAŘSKÁ FIRMA.
        ZASTAVTE SE, ABYSTE
        VYRAZILI SPRÁVNÝM SMĚREM
          Jestli si teď říkáte, jasně, udělám si po-
        řádnou značku, co by ne, ale jak na to
        – jdete správným směrem. V závěsu če-
        kají další dotazy: A musím na to pozvat
        specializovanou agenturu? A bude to
        stát 150 tisíc?
          Pravda je, že skutečně profesionálně
        vystavěná značka je obvykle výsledkem
        práce brandových mistrů a že taková
        práce něco stojí. V mém případě jde
        o částky od 80 do 150 tisíc, ale mnohé
        agentury, které dělají značky stejně tak
        dobře jako já -, si fakturují částky klid-
        ně i milionové. Na to všechno nyní za-
        pomeňme. Značka pro potřeby dobré-
        ho marketingu může být vytvořena i tak
        nějak podomácku, přesto však účelně.
          Vezměte si kus papíru a tužku a vě-
        nujte hodinu či dvě svého času – klidně
        u dvou tří sklenek, to není na škodu -
        pravdivému vyplnění tohoto „dotazní-
        ku“…
          Nejprve se zeptejte sebe sama: Jaký je
        můj příběh, mám vůbec nějaký? A jest-
        li ano,  je to skutečný příběh, nebo
        jen „příhoda“? Je můj příběh zajímavý
        natolik, abych jej vyprávěl stokrát znovu
        a znovu? Je v příběhu poezie, filosofie,
        radost ze života? Jestli ano – pak onen
        příběh sepište. Ale pozor, ať není delší
        než půl strany A4.
          Ve druhém kroku budete definovat
        vlastní specifika, konkurenční výhody,
      12 / www.e-sommelier.cz
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17